Locuri de muncă pentru Farmaciști în Germania

De mai mulți ani, Germania se confruntă cu un deficit tot mai mare în rândul farmaciștilor care lucrează în farmaciile comunitare. Pentru cei care doresc să lucreze ca Farmacist în Germania, am strâns următoarele informații:

Unde există posturi (joburi) pentru Farmaciști în Germania?
Deficit mare de Farmaciști există în special în farmaciile cu circuit deschis (comunitare). Din punct de vedere geografic, se caută Farmaciști în special în zonele rurale, mai mult în partea de nord și est și mai puțin în sud. Cum cererea este din ce în ce mai mare, există însă între timp locuri de muncă atractive și în partea de sud și vest, chiar și în marile orașe, în zonele interesante metropolitane.

Există locuri de muncă pentru Farmaciști în industria farmaceutică din Germania?
Din cei aproximativ 62 000 de farmaciști existenți în Germania, doar 9% lucrează în industria farmaceutică. În acest domeniu, există numeroși candidați germani, astfel că acest segment nu duce lipsă de farmaciști.

80% dintre farmaciști lucrează în farmacii comunitare, doar în acest sector se caută și există cerere pentru farmaciști străini.

Care este nivelul salariilor pentru Farmaciști în Germania?Salariile Farmaciștilor în Germania sunt stabilite ținând cont de contractul colectiv. Salariul începe de la circa 3300 Euro brut/lună pentru farmaciștii începători, ajungând până la circa 4000 EUR brut pentru farmaciștii cu experiență mai mare de 11 ani. De obicei, anii lucrați în farmaciile din țara de origine sunt luați în considerare ca experiență profesională. Gărzile, care pot fi  2 pe lună, sunt plătite suplimentar cu circa 150 EUR pentru o gardă de noapte efectuată în timpul săptămânii, iar circa 200 EUR pentru garda efectuată în timpul week-end-ului. Având performanțe bune și, desigur, odată integrat în piața de muncă germană, Farmacistul(a) poate fi promovat la Manager de Farmacie. În acest caz, salariile pot ajunge la 4500 de EURO sau mai mult.

În Germania este foarte greu de calculat salariul net, fiind țară cu un sistem de taxe foarte complex. Salariul net depinde de mai mulți factori, în special dacă este căsătorit sau nu, dar chiar și distanța între locul de muncă și domiciliul angajatului influențează calculul. În linii mari, putem estima următoarele:
Un farmacist începător necăsătorit primește cel puțin 2200 EUR net, inclusiv gărzi. Un farmacist cu experiență, căsătorit poate ajunge la aproape 3000 EUR net, inclusiv gărzi. În cazul unui manager de farmacie, acesta poate ajunge la 3250 EUR net, dacă preia toate gărzile. Cei care au copii primesc în plus 190 EUR net pentru fiecare copil ca alocație. Candidații noștri beneficiază de ajutorul nostru la depunerea solicitării alocațiilor pentru copii.
Aceste salarii sunt, în principiu, la același nivel în toată Germania, indiferent dacă Farmacistul(a) lucrează în centrul unui oraș mare sau într-o localitate mică. Important este nu numai nivelul salariului, ci și puterea de cumpărare, aceasta fiind foarte diferită de la o zonă la alta. Factorul decisiv sunt chiriile. Acestea pot varia foarte mult în funcție de locație. Spre ex. chiria în München poate fi de aproape patru ori mai mare decât chiria de la periferia unui oraș din zona Ruhr.
O parte esențială a serviciilor noastre pentru candidați constă în consilierea privind alegerea viitorului loc de muncă.
Costul de trai chiar și după plata chiriei, este destul de scăzut în Germania față de alte țări europene, chiar și din Europa Centală și de Est. Când comparăm posibilele destinații unei emigrări, trebuie avut in vedere nivelul costului de trai și nivelul câștigului. Costul de trai în Scandinavia, Franța, Marea Britanie și Elveția este mult mai ridicat decât în Germania.  

Câte ore lucrează un Farmacist în Germania? Într-o farmacie cu circuit deschis, aproape toți farmaciștii cu normă întreagă lucrează 40 ore/săptămână. Acest număr de ore nu numai că este precizat în contractul individual de muncă, dar se și respectă foarte strict. Multe farmacii intră sub incidența contractului colectiv național unde acest lucru este relgementat clar. În cazul în care sunt necesare ore suplimentare, acestea sunt compensate în bani sau se acordă timp liber corespunzător. În funcție de regiune, fiecare farmacie trebuie să efectueze maximal 2 gărzi pe lună. Pentru farmaciștii angajați, aceste gărzi sunt separat compensate și sunt în plus față de salariul de bază acordat. În Germania nu există farmacii cu program non-stop. Acesta este permis doar în aeroporturi și gări. 

Care este structura farmaciilor în Germania?
În Germania există peste 20 000 de farmacii comunitare. Astfel, densitatea farmaciilor este 25 farmacii la 100 000 locuitori, această cifră fiind sub media din EU (31) și sub media din România (40). Acest lucru înseamnă că în Germania predomină farmaciile mari și mijlocii. Lanțuri de farmacii nu sunt permise în Germania. Un farmacist proprietar nu are dreptul sa dețină mai mult de 4 farmacii.  Din motive de marketing, dar și pentru a obține condiții mai bune de achiziție, unele farmacii se asociază sub un brand comun, astfel încât impresia creată este de lanț de farmacii.  

Care sunt cerințele pentru a lucra ca Farmacist în Germania? 
Pentru a putea lucra ca Farmacist în Germania, trebuie obținut dreptul de liberă practică,  așa-numitul „Approbation”. Acesta trebuie solicitat autorității corespunzătoare și obținut înainte de începerea activității. Condițiile de bază sunt: studiul de farmacie efectuat preferabil în EU sau Spațiul Economic European, cunoștințe bune de limba germană. Între timp, cele mai multe Land-uri solicită cunoștințe generale de limba germană la nivel B2 și limbaj specific farmaceutic nivel C1. Aceste cunoștințe trebuie dovedite atât printr-un certificat de limbă, cât și printr-un test separat de limbaj de specialitate.
Unul din serviciile noastre cele mai importante este să vă ajutăm și să vă sprijinim la obținerea Approbation-ului.  

În ce constă munca unui Farmacist în Germania?
În principiu, munca unui Farmacist este asemănătoare în majoritatea statelor EU. Nivelul de pregătire este comparabil, substanțele sunt aceleași, doar numele medicamentelor diferă mai mult sau mai puțin de la o țară la alta. Particularitatea în Germania constă în faptul că nu există doar o casă de asigurare de sănătate, ci sute de case, iar acestea au contracte încheiate direct cu producătorii de medicamente. Prin urmare, la eliberarea medicamentelor trebuie acordată atenție la asigurarea de sănătate a pacientului. De obicei, acest lucru se face cu ajutorul unui software, dar farmaciștii din străinătate mai întâi trebuie să înțeleagă regulile de acordare a medicamentelor și să învețe să aplice aceste reguli. În acest scop, farmaciștii din străinătate au nevoie de o perioadă de formare și acomodare de circa 2-6 luni.

De ce să apelez la tw.con. pentru un a găsi un job ca Farmacist în Germania ? 
Noi oferim servicii numeroase, venind în sprijinul dvs. pe parcursul întregului proces de recrutare și intregrare la noul loc de muncă. Pentru candidații nostri, serviciile noastre sunt gratuite, atât timp cât candidatul va lucra la unul dintre clienții noștri. Pe scurt, aveți următoarele avantaje:

  • Vă prezentăm clienți selecționați atent, care sunt deschiși la angajare de farmaciști din străinătate, și care au fost informați asupra specificului la pregătirea și formarea străinilor.
  • Vă consiliem privind alegerea celui mai bun client și celei mai bune locații, astfel încât să corespundă planurilor dvs. de viitor. Acordăm și consultanță privind salariile, costul de trai din zonă, nivelul chiriilor, etc.
  • Organizăm interviurile, deplasarea la client („Hospitation”) în cadrul cărora vă puteți face o primă imagine despre potențialul loc de muncă si noile împrejurări. De obicei, cheltuielile de cazare și drum sunt preluate de angajator.
  • Vă sprijinim la obținerea Approbation-ului. Desigur, încercăm să găsim calea cea mai simplă și cea mai rapidă pentru dvs.
  • Vă ajutăm la înțelegerea și clarificarea întrebărilor referitoare la contractul de muncă, respectiv contractul de închiriere
  • Vă ajutăm să găsiți o locuință inițială adecvată  
  • Vă consiliem referitor la înscrierea domiciliului, deschiderea unui cont bancar, solicitarea alocațiilor pentru copii, înscrierea în Colegiul Farmaciștilor, înscrierea la casa de pensii corespunzătoare.

Pentru mai multe detalii și informații, vă rugăm, să ne contactați sau să urmăriți anunțurile noastre pentru posturi de Farmacist în Germania.

De ce există lipsă de farmaciști în Germania?Chiar și experții au păreri diferite privind motivul lipsei de farmaciști pe piața de muncă în Germania. Un factor crucial este probabil proporția de 71,3% femei care lucrează ca Farmaciste, iar această tendință este în continuă creștere. Femeile în Germania lucrează predominant part-time, mai ales în timpul creșterii copilului. În general, la nemți programul fix, „Work-Life-Balance“, precum și timpul liber joacă un rol deosebit. De aceea, un post cu normă întreagă presupune ocuparea acestuia cu mai mulți farmaciști. De asemenea, este o tendință generală, întâlnită dealtfel și la farmaciști, dorința să lucreze în orașele mari. În farmaciile aflate în orașe se practică din ce în ce mai des un program prelungit de deschidere, ceea ce face necesar mai mult personal. În plus, în viitorul apropiat, un număr mare de farmaciști va atinge vârsta de pensionare, astfel încât cererea de farmaciști din străinătate va crește.

HOT JOB

Căutam Medici Specialiști Oftalmologi pentru mai multe clinici din Germania în Zone foarte atrăgătoare precum Frankfurt, Stuttgart, Düsseldorf sau Hamburg.